Copyright 2022 - Samoyed Greek Fans

Πόσο θα μου κοστίζει;

samoyeds trofiΠληροφορίες για το κόστος διαβίωσης ενός Samoyed

Επειδή ρωτάνε πολύ αντιγράφω μία απο τις παμπολλες απαντήσεις που έχουμε δώσει Λοιπόν, να ξεκινήσω με τις υποχρεώσεις! Για αρχή θα υπολογίσεις ότι το σκυλάκι θα σου κοστίζει γύρω στα 100 ευρώ κάθε μήνα (καλή τροφή, εμβόλια, χάπια κτλ.100 ευρώ το μήνα για πάντα, (65 τροφή/μηνα, 10 frontline αμπλουλα/ μήνα, 10 drontal για το σκουλική/ 3μηνο, 150 εξετάσεις αιματος/χρόνο, 35 εμβολιο/χρονο, 35 grooming/3Μηνο 20 scalibor/5μηνο και με την προηποθεση οτι δεν θα σου συμβεί τίποτα Επειδή είναι σκυλιά εργασίας ( τα χρησιμοποιούσαν οι Εσκιμώοι για να τραβάνε έλκηθρα), χρειάζεται οπωσδήποτε κάθε μέρα βόλτα. Θα έχεις στο νου σου μία ώρα την ημέρα, αλλά χωρίς αυτό να είναι κ ο κανόνας. Αν το σκυλί έχει χώρο να κινηθεί λίγο εκτός (αυλή, μεγάλη βεράντα), μπορείς να το πας κ λιγότερη ώρα. Πάντως, ένα από τα χαρακτηριστικά της ράτσας είναι πως όταν βαριούνται "μιλάνε" κ μασουλάνε πράγματα... Θα πρέπει επίσης να είσαι πολύ τακτική κ συνεπής με το βούρτσισμα. Τουλάχιστον κάθε 2-3 μέρες, για να μη σου κομπιάσει ποτέ. ΑΥτό βέβαια δε σημαίνει ότι δε θα βρίσκεις τρίχες στο σπίτι, ειδικά όταν είναι στο μήνα που μαδάει (2 φορές το χρόνο συμβαίνει αυτό, αλλά με το τακτικό βούρτσισμα, η περισσότερη τρίχα φεύγει.) Το μπάνιο μπορείς να το κάνεις κ μόνη σου, μόνο αν δε σε πειράζει να γίνει το μπάνιο σου χάλια κ αν το σκυλί είναι βολικό στον χειρισμό του. Διαφορετικά, μπορείς να το στέλνεις σε pet groomer, κάθε 5-6 βδομάδες, αναλόγως πάντα με το πόσο βρώμικο είναι. Ποτέ όμως πάνω από μία φορά το μήνα. Επίσης θα πρέπει να έχεις φροντίσει να υπάρχει χώρος με κλιματισμό για τους καλοκαιρινούς μήνες, επειδή με το τρίχωμά τους υποφέρουν.

Σε ότι αφορά την επιλογή ανάμεσα σε θηλυκό ή αρσενικό, υπάρχουν υπέρ κ κατά κ στις δύο περιπτώσεις. Τα θηλυκά είναι πιο μικρόσωμα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να είναι μεγάλα!) κ πιο εκπαιδεύσιμα. Υπάρχει όμως το μεγάλο θέμα της στείρωσης, την οποία δε μπορείς να την αποφύγεις ανεξάρτητα από το αν θέλεις να γεννήσει ή όχι. Τα αρσενικά είναι αρσενικά! Πιο ενεργητικά, πιο μεγαλόσωμα, ίσως πιο φασαριόζικα, αλλά δεν έχεις να ανησυχείς για επιπλοκές στη γέννα ή για στείρωση. Εμείς πάντως επιλέξαμε θηλυκό, κυρίως λόγω χαρακτήρα.

Στείρωση, Η στείρωση είναι επιβεβλημένη ειδικά σε μεγάλες ηλικίες, η πιθνατότητα για ποιομήτρια για ηλικίες άνω των 5 ετών είναι πολύ μεγάλη, επίσης καλό θα ήταν αν δεν θέλει κουταβάκια να το κάνεις άμεσα για να αποφύγεις ενδεχόμενη μη επιθυμητή γένα από κάποιο τυχαίο γεγονος και μετά το πρόβλημα είναι τι θα τα κάνεις, αλλα ακόμα και να ζευγαρώσει με κάποιο της ίδια ράτσας τι θα τα κάνεις? θα τα πουλήσεις σε ποιον,? ρώτα κάποιον κτηνίατρο)

Τέρμα οι υποχρεώσεις, πάμε στα ωραία! Είναι πολύ έξυπνα σκυλιά, εκπαιδεύονται αρκετά εύκολα, πρέπει όμως να τους πάρεις τον αέρα νωρίς, από την πρώτη μέρα! Δεν τους αρέσει καθόλου η μοναξιά, θα σε ακολουθεί παντού μέσα στο σπίτι. Ένα πολύ σημαντικό προτέρημα είναι ότι δεν μυρίζουν ποτέ "σκυλίλα", παρα μόνο όταν είναι βρεγμένα! Είναι τρυφερά κ όποτε θέλουν κάτι σου μιλάνε. Επίσης, επειδή είναι πολύ όμορφα σκυλιά, δημιουργούν πολύ καλή προδιάθεση στον περισσότερο κόσμο, παρά το μέγεθός τους.

Όλα τα υπόλοιπα είναι πλέον θέμα χαρακτήρα του σκυλιού. Έχω ακούσει για samoyed που έχουν ξηλώσει καλώδια από τοίχο. Εμείς με τη Bianca δεν είχαμε ποτέ κανένα θέμα. Είναι τρυφερή, ήρεμη, βολική κ ήσυχη. Νομίζω πως ο κανόνας είναι πως το σκυλί σου θα γίνει όπως το κάνεις. Η προδιάθεσή τους πάντως είναι να είναι μέλη της οικογένειας, κι όχι φύλακες έξω από το σπίτι. Να το λάβεις σοβαρά υπόψιν σου αυτό, ειδικά αν σκέφεσαι να τον εκπαιδεύσεις για φύλακα. Δεν είναι τέτοια η πάστα τους, οπότε ούτε καλοί φύλακες γίνονται, ούτε χαρούμενα είναι.

Ελπίζω να μη σε ζάλισα κ να σε βοήθησα! Μπράβο σου που το ψάχνεις τόσο πολύ!! Μη διστάσεις να ρωτήσεις οτιδήποτε άλλο!

 
f t g m