Copyright 2024 - Samoyed Greek Fans

Οδηγός Αγοράς Samoyed

Το παρακάτω άρθρο περιέχει χρήσιμες συμβουλές για όσους σκοπεύουν να αγοράσουν σκυλάκι οποιασδήποτε ράτσας.


Πώς να Αγοράσετε ένα Κουτάβιsamoyed puppy


Τέσσερα Μέρη:

-Προετοιμάζοντας για ένα Κουτάβι Samoyed
-Υιοθετώντας ένα Κουτάβι από ένα Καταφύγιο Ζώων ή μια Ομάδα Διάσωσης 
-Αγοράζοντας ένα Κουτάβι από έναν Εκτροφέα Samoyed
-Διαλέγοντας το Κατάλληλο Κουτάβι

Αν έχετε πάρει την απόφαση να αγοράσετε ένα κουτάβι, τότε πιθανόν να ανυπομονείτε να το φέρετε σπίτι . Αλλά μην βιάζεστε— θα χρειαστεί να πάρετε τον χρόνο σας και να σκεφτείτε ποια ράτσα σας ταιριάζει καλύτερα, να πάρετε το κουτάβι σας από μια αξιόπιστη πηγή (εκτροφέα, καταφύγιο ζώων, ομάδα διάσωσης) και να προετοιμάσετε κατάλληλα το σπίτι σας για ένα κουτάβι. Πάρτε τον χρόνο σας και μάθετε όσα πιο πολλά μπορείτε, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα έχετε μια χαρούμενη, μακροχρόνια φιλία με το κουτάβι σας.


Μέρος 1ο
Προετοιμαστείτε για ένα Κουτάβι

1.Αποφασίστε αν είστε έτοιμοι να αγοράσετε ένα κουτάβι. Τα κουτάβια είναι χαριτωμένα και χνουδωτά, αλλά απαιτούν περισσότερο χρόνο, χρήμα και προσοχή από όσο ίσως πιστεύετε. Δεν θα ήταν σωστό ούτε για εσάς ούτε για το κουτάβι σας, να το φέρετε σπίτι ενώ δεν είστε πραγματικά έτοιμοι, ή αποφασισμένοι, να νοιαστείτε για αυτό. Κάνοντας μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σας— και απαντώντας ειλικρινά— θα μπορέσετε να καθορίσετε αν είστε έτοιμοι να πάρετε την ευθύνη να αγοράσετε ένα κουτάβι.
• Έχω τον χρόνο να περιποιούμαι, να εκπαιδεύσω και να γυμνάσω το κουτάβι μου; Τα κουτάβια απαιτούν πολύ χρόνο— παρόλο που μερικές ράτσες είναι πιο χαλαρές από άλλες, θα χρειαστεί να αφιερώσετε πολύ χρόνο για να φροντίσετε το κουτάβι σας. Αν έχετε φορτωμένο πρόγραμμα ή λείπετε πολύ από το σπίτι σας, ίσως χρειάζεται να ξανασκεφτείτε αν θα έχετε την δυνατότητα να βρείτε χρόνο για να φροντίσετε ένα κουτάβι.
• Έχω την οικονομική δυνατότητα να καλύψω τα έξοδα για την φροντίδα ενός κουταβιού; Δεν πρέπει να ξεχνάτε το γεγονός ότι τα κουτάβια έχουν έξοδα. Σκεφτείτε αν είστε έτοιμοι να πληρώσετε για όλα αυτά που χρειάζονται (τροφή, κολάρο, παιχνίδια, κρεβάτι κτλ.) καθώς και για τις προγραμματισμένες και ξαφνικές επισκέψεις στον κτηνίατρο.
• Είναι κανείς στο σπίτι μου αλλεργικός στους σκύλους; Αν δεν ζείτε μόνοι, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας αν κάποιος που ζει μαζί σας είναι αλλεργικός στους σκύλους ή γενικά στις τρίχες ζώων.

2.Αποφασίστε ποια ράτσα σας ταιριάζει. Κάντε αναζήτηση στις ράτσες με βάση τα χαρακτηριστικά (π.χ. μικρόσωμος σκύλος, ήρεμη ιδιοσυγκρασία κτλ) που ταιριάζουν στον τρόπο που ζείτε. Υπάρχει ένα κουίζ (κουιζ) που μπορεί να σας βοηθήσει να διαλέξετε ράτσα. Υπάρχουν σκύλοι σε όλα τα μεγέθη και με όλες τις προσωπικότητες. Το να διαλέξετε λάθος ράτσα μπορεί να καταλήξει δυσάρεστα αν συνειδητοποιήσετε ότι δεν ταιριάζει στο σπίτι σας. Μερικά παραδείγματα σημαντικών παραγόντων για να έχετε υπόψη σας αφορούν το σπίτι σας (διαμέρισμα ή μονοκατοικία) και το πρόγραμμα της δουλειάς σας (σταθερές ώρες εργασίας ή συχνά ταξίδια).
• Λάβετε υπόψη σας το επίπεδο ενέργειας της ράτσας. Για παράδειγμα, αν δεν σας αρέσει να βγαίνετε πολύ έξω, ένα Χάσκυ Σιβηρίας δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Τα Χάσκυ αγαπούν να χοροπηδούν και να τρέχουν και χρειάζονται αρκετές ώρες καθημερινής άσκησης. Θα ήταν πιθανόν καλύτερο να διαλέξετε ένα κουτάβι που όταν μεγαλώσει θα του αρέσει να κοιμάται και να περνάει χρόνο μαζί σας στο σπίτι, όπως ένα Κάβαλιερ Κίνγκ Τσαρλς Σπάνιελ.
• Αν μένετε σε ενοίκιο, ίσως υπάρχουν απαγορεύσεις για σκύλους ή για μόνο ορισμένες ράτσες. Επιπλέον, ένας μεγαλόσωμος σκύλος, που χρειάζεται πολύ άσκηση, όπως ένα Γκόλντεν Ριτρίβερ, πιθανόν να νιώθει λίγο καταπιεσμένος σε ένα διαμέρισμα. Αν η πολυκατοικία σας επιτρέπει μεγαλόσωμους σκύλους, θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως θα έχετε εύκολη πρόσβαση σε ένα μεγάλο περιφραγμένο χώρο ή πάρκο για σκύλους, όπου ο σκύλος σας θα μπορεί να τρέξει και να ασκηθεί.
• Μιλήστε με έναν αξιόπιστο εκτροφέα, ώστε να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια ράτσα είναι ιδανική για τον τρόπο που ζείτε.
• Εκτός από την αναζήτηση στο Ίντερνετ για ράτσες σκύλων, σκεφτείτε να αγοράσετε και ένα βιβλίο για αυτές.
• Μην ξεχνάτε πως δεν χρειάζεται να διαλέξετε μια συγκεκριμένη ράτσα. Ένα ημίαιμο θα είναι μια χαρά.

3.Κάνε έναν προϋπολογισμό των εξόδων που αφορούν το κουτάβι. Εκτός από το αρχικό κόστος του να αγοράσετε το κουτάβι, υπολογίστε πόσα θα χρειαστεί να ξοδέψετε σε τροφή, παιχνίδια, είδη καθαρισμού και περιποίησης και κτηνιατρική φροντίδα. Κάνοντας έναν προϋπολογισμό, έχετε μια πιο ρεαλιστική εικόνα των μηνιαίων εξόδων που σχετίζονται με ένα κουτάβι στο σπίτι. Αναλόγως την ράτσα και το μέγεθος, η φροντίδα ενός κουταβιού στοιχίζει μεταξύ 100€ και 150€ κάθε μήνα τον πρώτο χρόνο. Μην ξεχνάτε να υπολογίσετε τα έξοδα μικρότερων πραγμάτων όπως κολάρα, λουριά, ταυτότητες και λιχουδιές. Η αγορά ενός κουταβιού από έναν εκτροφέα θα είναι ακριβότερη από την υιοθεσία από ένα καταφύγιο.

4.Κάντε το σπίτι σας ασφαλές για το κουτάβι. Πιθανότατα το σπίτι σας δεν είναι έτοιμο για να ένα κουτάβι. Όπως κάνουμε το σπίτι ασφαλές για ένα παιδί, έτσι θα χρειαστεί να κάνετε το σπίτι σας ασφαλές και για το κουτάβι σας. Για παράδειγμα, κρατήστε τους κάδους απορριμμάτων κρυμμένους ή σε σημεία που δεν μπορεί να φτάσει. Ίσως χρειαστεί να πάρετε ασφάλειες για να κρατάτε τα ντουλάπια σας κλειστά σε περίπτωση που το κουτάβι μάθει πώς να τα ανοίγει. Τοποθετήστε τάπες ασφαλείας στις πρίζες, ώστε το κουτάβι σας να μην μπορεί να τις γλύψει. Κρατήστε όλα τα φάρμακα, είδη καθαρισμού και αντιψυκτικά κρυμμένα ή σε σημεία που δεν μπορεί να φτάσει. Όλα αυτά μπορεί να είναι τοξικά για το κουτάβι σας.
• Αν έχετε αποθήκη, ασφαλίστε όλα τα βαριά εργαλεία στον τοίχο. Βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχουν πεταμένες βίδες στο πάτωμα, καθώς το κουτάβι μπορεί εύκολα να τις φάει.

5.Διαλέξτε κτηνίατρο. Πιθανότατα να πηγαίνετε το κουτάβι σας στον κτηνίατρο αρκετά συχνά κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του και τουλάχιστον μια φορά το χρόνο στην συνέχεια. Είναι σημαντικό να βρείτε έναν κτηνίατρο με τον οποίο θα νιώθετε άνετα. Αντί να ψάχνετε στο Ίντερνετ για κτηνιάτρους, ζητήστε καλύτερα να σας συστήσουν καλούς κτηνιάτρους οι εκτροφείς, άλλοι ιδιοκτήτες σκύλων ή το τοπικό σας pet shop.


Μέρος 2ο
Υιοθετώντας ένα Κουτάβι από ένα Καταφύγιο Ζώων ή μια Ομάδα Διάσωσης

1.Ψάξτε στο Ίντερνετ για την ράτσα που θέλετε. Αν έχετε στο μυαλό σας κάποια συγκεκριμένη ράτσα, ψάξτε στο Ίντερνετ για να μάθετε ποιά καταφύγια έχουν προς υιοθεσία κουτάβια. Μερικές διαδικτυακές πηγές παρέχουν λίστες με κουτάβια και σκύλους από εκατοντάδες καταφύγια. Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση με βάση την ράτσα, το μέγεθος, το φύλο και την ηλικία για να βρείτε το κατάλληλο κουτάβι για εσάς και στην συνέχεια επικοινωνήστε με το καταφύγιο για να συνεχίσετε με την υιοθεσία. Ίσως χρειαστεί να ταξιδέψετε σε άλλη πόλη για να βρείτε μια συγκεκριμένη ράτσα. Σκεφτείτε να ευρύνετε την αναζήτησή σας, ώστε να συμπεριλάβετε και καταφύγια πιο μακριά από το σπίτι σας για καλύτερα αποτελέσματα. Κάποιες σπάνιες ή ακριβές ράτσες ίσως δεν είναι διαθέσιμες στα καταφύγια. Ωστόσο, υπάρχουν ομάδες διάσωσης που έχουν συγκεκριμένες ράτσες και μπορεί να έχουν την ράτσα (ή την διασταύρωση, όπως Λαμπραντόρ με Κανίς) που ψάχνετε.
• Τα καταφύγια ζώων και οι ομάδες διάσωσης συνήθως κάνουν τεστ συμπεριφοράς ώστε να διαπιστώσουν αν ένα κουτάβι είναι κατάλληλο για υιοθεσία. Ακόμα και με τα επιπρόσθετα έξοδα της στείρωσης, της εμφύτευσης chip, του εμβολιασμού και της αποπαρασίτωσης, η υιοθέτηση ενός κουταβιού από ένα καταφύγιο ζώων ή μια ομάδα διάσωσης είναι συνήθως πιο οικονομική από το να πάτε σε έναν εκτροφέα ή να πληρώσετε για όλες αυτές τις υπηρεσίες ξεχωριστά.

2.Επιστεφτείτε καταφύγια στην περιοχή σας. Αν δεν ξέρετε ακριβώς τι ράτσα θέλετε, σκεφτείτε να πάτε στο καταφύγιο για να γνωρίσετε τα κουτάβια από κοντά. Ενώ είστε στο καταφύγιο, ρωτήστε για το ιστορικό του κουταβιού και για την συμπεριφορά του. Επίσης, προσπαθήστε να παρατηρήσετε τις δραστηριότητες στο καταφύγιο για να καταλάβετε αν φροντίζουν σωστά τους σκύλους. Το καταφύγιο ζώων μπορεί να είναι αγχωτικό περιβάλλον για σκύλους εξαιτίας της φασαρίας, του αριθμού των σκύλων και του υψηλού επιπέδου γενικών δραστηριοτήτων. Κάποιοι σκύλοι ίσως αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς ενώ είναι στο καταφύγιο. Το προσωπικό στο καταφύγιο οφείλει να σας ενημερώσει αν το κουτάβι για το οποίο ενδιαφέρεστε έχει θέματα συμπεριφοράς.

3.Κάντε ερωτήσεις στο καταφύγιο ζώων. Το να κάνετε ερωτήσεις στο καταφύγιο ζώων είναι εξίσου σημαντικό με το να κάνετε ερωτήσεις στον εκτροφέα. Για παράδειγμα, ρωτήστε από πού προέρχονται τα ζώα (π.χ. αδέσποτα, δόθηκαν από προηγούμενους ιδιοκτήτες). Θα ήταν επίσης χρήσιμο να μάθετε πόσο καιρό το κουτάβι για το οποίο ενδιαφέρεστε είναι στο καταφύγιο. Κάντε ερωτήσεις για το ιατρικό ιστορικό του κουταβιού και πώς είναι η συμπεριφορά του στο καταφύγιο. Η συμπεριφορά του στο καταφύγιο ίσως είναι διαφορετική από ότι μπορεί να είναι στο σπίτι σας. Ρωτήστε σχετικά με την διαδικασία του καταφυγίου για κατοικίδια που αρρωσταίνουν λίγο καιρό αφότου υιοθετηθούν. Εξαιτίας το περιορισμένου προϋπολογισμού του καταφυγίου για κτηνιατρική φροντίδα, να γνωρίζετε πως ίσως θα είστε υπεύθυνοι για μεγάλο μέρος, αν όχι για όλα, τα ιατρικά έξοδα του κουταβιού αφού το υιοθετήσετε. Επίσης, μπορείτε να ρωτήσετε αν το καταφύγιο κάνει ή όχι ευθανασία στα ζώα, τα οποία είναι εκεί πάνω από κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

4.Μάθετε για την διαδικασία υιοθέτησης. Μπορεί να μην έχετε την δυνατότητα να υιοθετήσετε ένα κουτάβι την ίδια μέρα που θα πάτε στο καταφύγιο ζώων ή στην ομάδα διάσωσης. Συνήθως, υπάρχει μια διαδικασία όπου το προσωπικό θα σας δώσει το πλήρες ιατρικό ιστορικό και την ιστορία του κουταβιού. Μπορεί κάποιο μέλος του προσωπικού να σας επισκεφτεί και στο σπίτι όπου θα κρίνει αν το περιβάλλον είναι κατάλληλο για το κουτάβι.
Μην εκπλαγείτε αν περάσετε και από συνέντευξη. Το προσωπικό θα χρειαστεί να εξασφαλίσει πως θα είστε υπεύθυνοι ιδιοκτήτες κατοικίδιου και θα φροντίζετε το κουτάβι σας. Εκτός από την συνέντευξη και την πιθανή επίσκεψη στο σπίτι, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε τα απαραίτητα χαρτιά και να πληρώσετε τα έξοδα υιοθεσίας (συνήθως 100€ με 200€).

5.Μην αποθαρρυνθείτε. Τα καταφύγια ζώων ή οι ομάδες διάσωσης στην περιοχή σας ίσως δεν έχουν την ράτσα που θέλετε. Ευτυχώς, έρχονται στην διάθεση τους πολλά ζώα, οπότε μπορεί να μην περάσει πολύ χρόνος μέχρι το τέλειο για εσάς κουτάβι να βρεθεί στο καταφύγιο ζώων ή στην ομάδα διάσωσης. Επικοινωνήστε μαζί τους τακτικά ώστε να μαθαίνετε τι ράτσες διαθέτουν.


Μέρος 3ο
Αγοράζοντας ένα Κουτάβι από έναν Εκτροφέα

1.Μάθετε για τους διαφορετικούς τύπους εκτροφέων. Δεν είναι όλοι οι εκτροφείς αξιόπιστοι, οπότε πρέπει να ξέρετε ποιούς να έχετε υπόψη σας και ποιούς να αποφύγετε αν θέλετε να αγοράσετε ένα κουτάβι από εκτροφέα. Ένας τύπος εκτροφέας είναι ο ερασιτέχνης. Οι ερασιτέχνες εκτροφείς έχουν πολλές γνώσεις για μια ράτσα σκύλου και επενδύουν αρκετό χρόνο και ενέργεια στο να διαλέγουν ένα βέλτιστο καθαρόαιμο και να μεγαλώνουν κουτάβια άξια για διαγωνισμούς. Αυτοί οι εκτροφείς συνήθως μεγαλώνουν μία με δύο γέννες τον χρόνο.
• Οι εκτροφείς σπιτιού γνωρίζουν λίγα για τις ράτσες των σκύλων και πιθανότατα απλώς προσπαθούν να βγάλουν κάποια επιπλέον χρήματα. Αποφύγετε να αγοράσετε ένα κουτάβι από εκτροφέα σπιτιού.
• Οι εμπορικοί εκτροφείς συνήθως φιλοξενούν πολλές διαφορετικές ράτσες και παράγουν πολλές γέννες τον χρόνο. Το φυσικό περιβάλλον ενός εμπορικού εκτροφέα μπορεί να είναι ή να μην είναι καλής ποιότητας. Επιπλέον, δεν παρουσιάζουν όλοι οι εμπορικοί εκτροφείς άδεια. Τα κουτάβια που βλέπετε σε pet shop πιθανόν να προέρχονται από εμπορικούς εκτροφείς.
Σχετικά με τους Έλληνες εκτροφείς Samoyed. Ένα πιστοποιημένος εκτροφέας πρέπει να έχει αριθμό μητρώου στον ΚΟΕ (koe.gr) διαφορετικά δεν θεωρείται πιστοποιμένος. Ο ΚΟΕ μετά την νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με εκτροφείς στην Ελλάδα. Πάρ' όλα αυτά είναι εύκολο να εντοπίσουμε έναν πιστοποιημένο εκτροφέα μιας και οι περισσότεροι κατεβαίνουν σε εκθέσεις. Ανατρέξτε στον ΚΟΕ και βρείτε τον σύνδεσμο "Εκδηλώσεις/Εκθέσεις μορφολογίας" όπου εκεί θα βοηθηθείτε για την έρευνά σας για την αναζήτηση εκτροφέα Samoyed και όχι μόνο.

2.Βρείτε έναν αξιόπιστο εκτροφέα. Πάρτε πληροφορίες από κτηνιάτρους και οργανώσεις που αφορούν σκύλους για να βρείτε έναν εκτροφέα με καλή φήμη. Θα πρέπει να εκτρέφει λίγες ράτσες σκύλων και να έχει καλές σχέσεις με τους κτηνιάτρους και τις οργανώσεις ζώων.
Ένας αξιόπιστος εκτροφέας θα σας κάνει ερωτήσεις για τον λόγο που θέλετε έναν σκύλο, ποιος θα τον προσέχει και πού θα ζει. Δεν θα θέλει απλώς να πάρει τα χρήματά σας.

3.Επισκεφτείτε τον εκτροφέα. Ποτέ μην αγοράζετε ένα κουτάβι χωρίς να έχετε επισκεφτεί το μέρος που έζησε. Είναι σημαντικό να δείτε πού το κουτάβι σας, τα υπόλοιπα κουτάβια και οι γονείς τους ζουν και μεγάλωσαν. Ένας αξιόπιστος εκτροφέας θα σας προτείνει να τον επισκεφτείτε πολλές φορές μέχρι να νιώσετε τελείως άνετα με το περιβάλλον του και τις πρακτικές του.

4.Κάντε πολλές ερωτήσεις στον εκτροφέα. Το να αγοράσετε ένα κουτάβι από έναν εκτροφέα μπορεί να είναι αρκετά ακριβό, οπότε πρέπει να είστε σίγουροι πως ο εκτροφέας είναι ειλικρινής, με γνώσεις και ηθικός. Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που μπορείτε να του κάνετε: Πώς μεγάλωσαν τα κουτάβια και κοινωνικοποιήθηκαν; Με ποιό τρόπο ελέγχονται οι πιθανοί αγοραστές κουταβιών; Ποιά είναι η διαδικασία του για την γέννα κουταβιών; Έχουν εξεταστεί οι γονείς για αρρώστιες; Μπορείτε να ρωτήσετε πόσα άλλα κουτάβια ήταν στην γέννα και τί ιατρική φροντίδα δέχτηκαν (εμβολιασμός, αποπαρασίτωση, κτλ). Ζητήστε για έγγραφα που να επιβεβαιώνουν την ιατρική φροντίδα, την εμφύτευση chip και τον έλεγχο για θέματα συμπεριφοράς ή υγείας. Μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις. Αν ο εκτροφέας είναι αξιόπιστος, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να τις απαντήσει όλες. Προετοιμαστείτε να απαντήσετε και εσείς σε ερωτήσεις τύπου γιατί θέλετε ένα κουτάβι και πώς σκοπεύετε να το φροντίζετε. Ένας καλός εκτροφέας θα θέλει να βεβαιωθεί για την ευημερία των κουταβιών που μεγάλωσε. Μια καλή σχέση με τον εκτροφέα θα είναι πολύ χρήσιμη σε περίπτωση που έχετε και άλλες ερωτήσεις στην συνέχεια.

5.Αποκτήστε τα κατάλληλα έγγραφα. Θα χρειαστεί επίσης να αποκτήσετε τίτλο κυριότητας. Αν ενδιαφέρεστε να πάτε σε διαγωνισμούς ή να αρχίσετε την εκτροφή του κουταβιού που αγοράσατε, θα χρειαστούν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είστε ο νόμιμος ιδιοκτήτης..
Να είστε προσεκτικοί με τους εκτροφείς, οι οποίοι προσπαθούν να σας πουλήσουν ένα κουτάβι επειδή απλώς έχουν έγγραφα που δείχνουν την καταγωγή του κουταβιού.

6.Μείνετε μακριά από εκτροφεία μαζικής παραγωγής σκύλων! Τα εκτροφεία μαζικής παραγωγής σκύλων έχουν κακή φήμη για την μαζική παραγωγή σκύλων κάτω από άθλιες συνθήκες. Οι εκτροφείς που έχουν τέτοια εκτροφεία έχουν συνήθως σαν κύριο μέλημα τους να βγάλουν περισσότερα κέρδη παρά να κάνουν σωστή δουλειά. Τα κουτάβια που μεγαλώνουν σε τέτοια περιβάλλοντα μπορεί να παρουσιάσουν γενετικές ανωμαλίες που ίσως οδηγήσουν σε σωματικές και συναισθηματικές διαταραχές, που δυστυχώς θα αργήσετε να καταλάβετε.
• Όταν επισκέπτεστε έναν εκτροφέα, παρατηρείστε τις συνθήκες. Αν οι σκύλοι είναι βρώμικοι, πολύ αδύνατοι ή άρρωστοι, μην αγοράσετε από εκεί κουτάβι.
• Αν ο εκτροφέας είναι διστακτικός να σας ξεναγήσει σε όλο τον χώρο, τότε πιθανόν να έχει εκτροφείο μαζικής παραγωγής σκύλων και δεν θέλει να δείτε τις άσχημες συνθήκες κάτω από τις οποίες γεννιούνται και μεγαλώνουν οι σκύλοι.
• Αν ο εκτροφέας δεν σας κάνει πολλές ερωτήσεις και έχει μια απόμακρη συμπεριφορά αφού σας πουλήσει το κουτάβι, θα πρέπει να υποψιαστείτε ότι έχει εκτροφείο μαζικής παραγωγής.
• Εκτροφείς που υποστηρίζουν ότι εκτρέφουν μεγάλο αριθμό καθαρόαιμων ρατσών ή διασταυρώσεων πιθανόν να μην σας λένε την αλήθεια και να έχουν ένα εκτροφείο μαζικής παραγωγής. Οι σκύλοι πιθανότατα δεν είναι καθαρόαιμοι.
• Μπορείτε να καταγγείλετε ένα εκτροφείο μαζικής παραγωγής σκύλων αν υποψιαστείτε πως ένας εκτροφέας κακομεταχειρίζεται τους σκύλους και τα κουτάβια.

7.Σκεφτείτε καλά πριν αγοράσετε το κουτάβι σας από pet shop. Τα κουτάβια στο pet shop μπορεί να προέρχονται από εκτροφεία μαζικής παραγωγής Κάντε την έρευνά σας— ρωτήστε το προσωπικό του pet shop από πού παίρνουν τα κουτάβια τους και διασταυρώστε το με τους εκτροφείς που αναφέρουν. Αν πρόκειται να αγοράσετε ένα κουτάβι από ένα pet shop, πρέπει να είστε σίγουροι πως τα κουτάβια προέρχονται από αξιόπιστα καταφύγια ζώων και/ή εκτροφείς.


Μέρος 4ο
Διαλέγοντας το Κατάλληλο Κουτάβι

1.Εξετάστε σωματικά το κουτάβι. Τα κουτάβια είναι έτοιμα να υιοθετηθούν από οχτώ και δώδεκα εβδομάδων, όπου μέχρι τότε έχουν απογαλακτιστεί από τις μητέρες τους, είναι ικανά να φάνε στερεά τροφή και έχουν κάνει τον πρώτο κύκλο εμβολίων Ένα κουτάβι μπορεί να φαίνεται υγιές με την πρώτη ματιά, αλλά μετά από πιο στενή παρακολούθηση, μπορεί να έχει κάποια σωματική ανωμαλία. Αν δείτε σημάδια ότι το κουτάβι δεν είναι απόλυτα υγιές, ίσως θελήσετε να ξανασκεφτείτε την υιοθεσία του. Ένας καλός τρόπος να εξετάσετε σωματικά το κουτάβι είναι να ξεκινήσετε από το κεφάλι και να καταλήξετε στην ουρά.
• Υπάρχουν πολλά σημεία σε ένα κουτάβι για να εξετάσετε. Αν δεν είστε σίγουροι πως μπορείτε να κάνετε μια γενική εξέταση, ζητήστε από τον εκτροφέα ή το προσωπικό στο καταφύγιο ζώων να σας καθοδηγήσει.
• Εξετάστε το κεφάλι του κουταβιού. Για παράδειγμα, η μύτη πρέπει να είναι ελαφρώς κρύα και υγρή χωρίς βλέννες. Τα ούλα πρέπει να είναι ένα υγιές ροζ χρώμα. Επίσης, τα μάτια πρέπει να φαίνονται καθαρά και φωτεινά και να έχουν μαύρη κόρη. Τα αυτιά πρέπει να είναι καθαρά και να είναι σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της ράτσας.
• Ακουμπήστε το χέρι σας στο στήθος του κουταβιού για να νιώσετε το χτύπο της καρδιάς του. Ένας ανώμαλος χτύπος μπορεί να υποδηλώνει γενετική καρδιακή ανωμαλία, η οποία μπορεί να χρειαστεί κτηνιατρική φροντίδα.
• Εξετάστε το τρίχωμα του κουταβιού. Αν είναι καθαρόαιμο, το τρίχωμά του θα πρέπει να αντιστοιχεί στις προδιαγραφές της ράτσα. Γενικά, το τρίχωμα του κουταβιού πρέπει να είναι λαμπερό και απαλό χωρίς περιοχές που δεν υπάρχουν τρίχες.
• Κοιτάξτε τα πόδια του κουταβιού. Τα πόδια θα πρέπει να είναι ίσια χωρίς ανατομικές ανωμαλίες (π.χ. πόδια που γέρνουν προς τα μέσα ή προς τα έξω). Ίσως χρειαστείτε έναν εκτροφέα ή κτηνίατρο για μια πιο λεπτομερή ορθοπεδική εξέταση του κουταβιού.

2.Παρατηρείστε την ιδιοσυγκρασία του κουταβιού. Είτε παίρνετε το κουτάβι σας από καταφύγιο είτε από εκτροφέα, παρατηρείστε την προσωπικότητα του πριν πάρετε την απόφασή σας. Για παράδειγμα, δείτε πως παίζουν μεταξύ τους κουτάβια της ίδιας γέννας. Συνήθως κουτάβια της ίδιας γέννας έχουν διαφορετικές προσωπικότητες, και θα πρέπει να διαλέξετε αυτό που θα είναι το καλύτερο κατοικίδιο για εσάς. Κουτάβια με συνδυασμό ενέργειας και γλυκύτητας είναι τα καλύτερα κατοικίδια. Αναζητήστε ένα κουτάβι που είναι παιχνιδιάρικο και με ενέργεια, αλλά όχι πολύ άγριο με τα υπόλοιπα. Αποφύγετε να διαλέξετε ένα κουτάβι που φαίνεται υπερβολικά επιθετικό ή ντροπαλό.

3.Παίξτε με το κουτάβι για να δείτε αν σας ταιριάζει. Βεβαιωθείτε πως έχετε καλή σχέση με το κουτάβι που έχετε διαλέξει πριν το αγοράσετε. Αν το κουτάβι είναι ντροπαλό ή βάζει την ούρα ανάμεσα στα πόδια του όταν πλησιάζετε, ίσως δεν κάνει για κατοικίδιο σας. Αν σας αρέσει η προσωπικότητα του κουταβιού αλλά δεν είστε βέβαιοι πως θα τα πηγαίνει με τα παιδιά σας ή με άλλα κατοικίδια, ίσως μπορείτε να το πάρετε για λίγο καιρό για να αποφασίσετε. Τα κουτάβια διαλέγουν και αυτά τους ιδιοκτήτες τους. Το κουτάβι που σας ενδιαφέρει θα σας παρατηρεί περισσότερο για να κρίνει αν νιώθει άνετα μαζί σας.
Συμβουλές
• Μην βιαστείτε να αγοράσετε ένα κουτάβι! Οι σκύλοι δεν χάνονται, οπότε διαλέξτε προσεκτικά. Όταν δείτε το κατάλληλο, θα το καταλάβετε.
• Ορισμένες ράτσες σκύλων έχουν κάποια έμφυτα χαρακτηριστικά. Μερικά γαυγίζουν πολύ, μερικά είναι πολύ μικρόσωμα. Μερικές ράτσες επανειλημμένα θα τρέχουν, θα σκάβουν ή θα προσπαθούν να πηδήξουν φράχτες. Μάθετε για τα χαρακτηριστικά της ράτσας που θα διαλέξετε πριν προσκολλήσετε.
• Ποτέ μην επιλέγετε μια ράτσα επειδή "είναι στη μόδα." Καλύτερα, σκεφτείτε σοβαρά και κάντε σοβαρή αναζήτηση για να καθορίσετε ποιά ράτσα σας ταιριάζει.
• Βεβαιωθείτε πως έχετε όλα αυτά που χρειάζονται στο σπίτι πριν αγοράσετε το κουτάβι (σπιτάκι/ κρεβάτι/ κουτί, τροφή, μπολ, είδη καθαρισμού κτλ.) Το να πάτε στο μαγαζί μαζί με το κουτάβι για να τα αγοράσετε μπορεί να είναι λίγο δύσκολο.
• Σκεφτείτε να κάνετε ασφάλεια υγείας κατοικίδιου ώστε οι επισκέψεις στον κτηνίατρο να είναι πιο οικονομικές.
• Αν έχετε ήδη σκύλο, σκεφτείτε πως θα αντιδρά με το καινούριο κουτάβι στο σπίτι. Τα καταφύγια ζώων ή οι ομάδες διάσωσης ίσως θελήσουν να πάτε τον σκύλο σας εκεί για να δουν πως αντιδρά με το κουτάβι.
• Σκεφτείτε να γράψετε το κουτάβι σας για εκπαίδευση. Όσο πιο νωρίς εκπαιδευτεί, τόσο το καλύτερο.
• Τα κουτάβια απολαμβάνουν να μασάνε πράγματα, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε πολλά παιχνίδια πρόχειρα για να μασάει.
Προειδοποιήσεις
• Οι σκύλοι μπορούν να αναπτύξουν άγχος αποχωρισμού και να αντιδρούν όταν νιώθουν εγκαταλειμμένοι. Αν το πρόγραμμα σας απαιτεί να λείπετε από το σπίτι για μεγάλες χρονικές περιόδους, ίσως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αγοράσετε ένα κουτάβι.
• Κουτάβια, τα οποία δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα μπορεί να αναπτύξουν σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες, όπως παρβοϊό. Μην τα βγάλετε έξω αν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα.
• Κουτάβια, τα οποία έχουν μεγαλώσει από εκτροφείς που εμπλέκονται σε ανήθικες πρακτικές εκτροφής μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά προβλήματα υγείας και θέματα συμπεριφοράς, που μπορεί να είναι συναισθηματικά δύσκολο να διαχειριστούν και πολύ ακριβά για να θεραπευτούν.

Πηγή: wikihow.com

Video-Samoyed

Παρουσίαση του Animal Planet για τα Samoyed

Samoyed intro

 

Πόσο θα μου κοστίζει;

samoyeds trofiΠληροφορίες για το κόστος διαβίωσης ενός Samoyed

Επειδή ρωτάνε πολύ αντιγράφω μία απο τις παμπολλες απαντήσεις που έχουμε δώσει Λοιπόν, να ξεκινήσω με τις υποχρεώσεις! Για αρχή θα υπολογίσεις ότι το σκυλάκι θα σου κοστίζει γύρω στα 100 ευρώ κάθε μήνα (καλή τροφή, εμβόλια, χάπια κτλ.100 ευρώ το μήνα για πάντα, (65 τροφή/μηνα, 10 frontline αμπλουλα/ μήνα, 10 drontal για το σκουλική/ 3μηνο, 150 εξετάσεις αιματος/χρόνο, 35 εμβολιο/χρονο, 35 grooming/3Μηνο 20 scalibor/5μηνο και με την προηποθεση οτι δεν θα σου συμβεί τίποτα Επειδή είναι σκυλιά εργασίας ( τα χρησιμοποιούσαν οι Εσκιμώοι για να τραβάνε έλκηθρα), χρειάζεται οπωσδήποτε κάθε μέρα βόλτα. Θα έχεις στο νου σου μία ώρα την ημέρα, αλλά χωρίς αυτό να είναι κ ο κανόνας. Αν το σκυλί έχει χώρο να κινηθεί λίγο εκτός (αυλή, μεγάλη βεράντα), μπορείς να το πας κ λιγότερη ώρα. Πάντως, ένα από τα χαρακτηριστικά της ράτσας είναι πως όταν βαριούνται "μιλάνε" κ μασουλάνε πράγματα... Θα πρέπει επίσης να είσαι πολύ τακτική κ συνεπής με το βούρτσισμα. Τουλάχιστον κάθε 2-3 μέρες, για να μη σου κομπιάσει ποτέ. ΑΥτό βέβαια δε σημαίνει ότι δε θα βρίσκεις τρίχες στο σπίτι, ειδικά όταν είναι στο μήνα που μαδάει (2 φορές το χρόνο συμβαίνει αυτό, αλλά με το τακτικό βούρτσισμα, η περισσότερη τρίχα φεύγει.) Το μπάνιο μπορείς να το κάνεις κ μόνη σου, μόνο αν δε σε πειράζει να γίνει το μπάνιο σου χάλια κ αν το σκυλί είναι βολικό στον χειρισμό του. Διαφορετικά, μπορείς να το στέλνεις σε pet groomer, κάθε 5-6 βδομάδες, αναλόγως πάντα με το πόσο βρώμικο είναι. Ποτέ όμως πάνω από μία φορά το μήνα. Επίσης θα πρέπει να έχεις φροντίσει να υπάρχει χώρος με κλιματισμό για τους καλοκαιρινούς μήνες, επειδή με το τρίχωμά τους υποφέρουν.

Σε ότι αφορά την επιλογή ανάμεσα σε θηλυκό ή αρσενικό, υπάρχουν υπέρ κ κατά κ στις δύο περιπτώσεις. Τα θηλυκά είναι πιο μικρόσωμα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να είναι μεγάλα!) κ πιο εκπαιδεύσιμα. Υπάρχει όμως το μεγάλο θέμα της στείρωσης, την οποία δε μπορείς να την αποφύγεις ανεξάρτητα από το αν θέλεις να γεννήσει ή όχι. Τα αρσενικά είναι αρσενικά! Πιο ενεργητικά, πιο μεγαλόσωμα, ίσως πιο φασαριόζικα, αλλά δεν έχεις να ανησυχείς για επιπλοκές στη γέννα ή για στείρωση. Εμείς πάντως επιλέξαμε θηλυκό, κυρίως λόγω χαρακτήρα.

Στείρωση, Η στείρωση είναι επιβεβλημένη ειδικά σε μεγάλες ηλικίες, η πιθνατότητα για ποιομήτρια για ηλικίες άνω των 5 ετών είναι πολύ μεγάλη, επίσης καλό θα ήταν αν δεν θέλει κουταβάκια να το κάνεις άμεσα για να αποφύγεις ενδεχόμενη μη επιθυμητή γένα από κάποιο τυχαίο γεγονος και μετά το πρόβλημα είναι τι θα τα κάνεις, αλλα ακόμα και να ζευγαρώσει με κάποιο της ίδια ράτσας τι θα τα κάνεις? θα τα πουλήσεις σε ποιον,? ρώτα κάποιον κτηνίατρο)

Τέρμα οι υποχρεώσεις, πάμε στα ωραία! Είναι πολύ έξυπνα σκυλιά, εκπαιδεύονται αρκετά εύκολα, πρέπει όμως να τους πάρεις τον αέρα νωρίς, από την πρώτη μέρα! Δεν τους αρέσει καθόλου η μοναξιά, θα σε ακολουθεί παντού μέσα στο σπίτι. Ένα πολύ σημαντικό προτέρημα είναι ότι δεν μυρίζουν ποτέ "σκυλίλα", παρα μόνο όταν είναι βρεγμένα! Είναι τρυφερά κ όποτε θέλουν κάτι σου μιλάνε. Επίσης, επειδή είναι πολύ όμορφα σκυλιά, δημιουργούν πολύ καλή προδιάθεση στον περισσότερο κόσμο, παρά το μέγεθός τους.

Όλα τα υπόλοιπα είναι πλέον θέμα χαρακτήρα του σκυλιού. Έχω ακούσει για samoyed που έχουν ξηλώσει καλώδια από τοίχο. Εμείς με τη Bianca δεν είχαμε ποτέ κανένα θέμα. Είναι τρυφερή, ήρεμη, βολική κ ήσυχη. Νομίζω πως ο κανόνας είναι πως το σκυλί σου θα γίνει όπως το κάνεις. Η προδιάθεσή τους πάντως είναι να είναι μέλη της οικογένειας, κι όχι φύλακες έξω από το σπίτι. Να το λάβεις σοβαρά υπόψιν σου αυτό, ειδικά αν σκέφεσαι να τον εκπαιδεύσεις για φύλακα. Δεν είναι τέτοια η πάστα τους, οπότε ούτε καλοί φύλακες γίνονται, ούτε χαρούμενα είναι.

Ελπίζω να μη σε ζάλισα κ να σε βοήθησα! Μπράβο σου που το ψάχνεις τόσο πολύ!! Μη διστάσεις να ρωτήσεις οτιδήποτε άλλο!

 

Γενικά για τα Samoyed

Τα Samoyed χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για να κυνηγήσουν πάνω σε έλκηθρα μεγάλων αποστάσεων στη βορειοδυτική Σιβηρία. Οι φυλές Samoyede ήταν ειρηνικές νομάδες, με εξαιρετική αγάπη για  σκυλιά τους,  Έτσι τα σκυλιά τους αναπτύξαν μια αγάπη και κατανόηση και μια αίσθηση  εμπιστοσύνης και πίστης προς τον άνθρωπο. Παραμένουν ακόμα καλή παρέα και πιστοί προστάτες των παιδιών.

Samoyeds μεταφέρθηκαν έξω από τη Σιβηρία στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα για να τραβήξουν έλκηθρα στην Αρκτική και την Ανταρκτική αποστολές. Αυτα τα γενναίοι σκυλιά υπέστησαν τρομερές κακουχίες για να  υπηρετήσουν τον άνθρωπο στην προσπάθειά του για να κατακτήσουν τους πόλους. 

Παρά την Αρκτική κληρονομιά του, το Samoyed έχει προσαρμοστεί καλά στα θερμότερα κλίματα, ακόμη και ανέχεται τη θερμότητα. μπορουν να κοιμηθουν έξω, αν και σίγουρα προτιμά να κοιμάται μέσα, θα χρειαστεί να δαπανήσετε ένα σημαντικό μέρος της κάθε ημέρας μαζί του. Το Samoyed θα γίνει ένα ισότιμο μέλος της οικογένειας

f t g m